Het ras

(Bron: Geïllustreerde honden encyclopedie. Verhoef-Verhallen, 2002, P81)

Land van herkomst
Canada/Europa

Aanleg
Gezinshond

Grootte
De schouderhoogte van de reuen varieert van 72 tot 80 cm, die van de teven van 67 tot 72 cm. Kleine verschillen naar boven of naar beneneden zijn toegestaan.

Vacht
De onderbeharing is zacht en de bovenvacht is lang, dicht en zonder krullen of slagen. De kleur is wit met zwarte vlekken, terwijl een zwarte kop met een witte bles zeer gewenst is. Op tentoonstellingen en shows ziet men liever geen zwarte stippels in de vacht.

Verzorging
Borstel en kam de vacht regelmatig, met name op plaatsen waar zich het gemakkelijkst klitten vormen, zoals tussen de achterpoten en tussen de voorpoten. Houd de gehoorgang schoon en knip het teveel aan beharing tussen de voetzolen weg. De Landseer E.C.T. groeit, net als andere grote rassen, relatief vrij snel en heeft vooral in zijn groeiperiode hoogwaardige voeding nodig. Pas de lichaamsbeweging van de hond in deze fase aan en voorkom overbelasting van het gestel.

Aard
Vriendelijk, zachtmoedig, ongecompliceerd, aanhankelijk, volgzaam, sociaal, zelfbewust en evenwichtig. Vriendelijk tegen mens en dier en fervent zwemmer. Hij beschermt niet alleen de leden van zijn gezin, maar ook huis en haard als dat nodig mocht zijn. De Landseer E.C.T. blaft weinig.

Opvoeding
Dit ras is in de regel niet moeilijk op te voeden. Leer de honden al op jonge leeftijd dat ze niet aan de lijn mogen trekken, want als ze eenmaal volwassen zijn, zijn ze veel te sterk geworden om ze nog bij te kunnen sturen. De landseer reageert er goed op uw stem en een rustige evenwichtige opvoeding.

Sociale aanleg
De Landseer is een fijne gezinshond, die harmonieus samenleeft met andere honden en huisdieren. Kinderen hebben vaak (in positieve zin) hun bijzondere aandacht. Bezoekers die geen kwaad in de zin hebben, zullen vriendelijke bejegend worden.

Beweging
Maak geen al te vermoeiende wandelingen met deze hond tot hij volledig is uitgegroeid. Zwemmen doet de Landseer erg graag, en het is een ideale manier van lichaamsbeweging voor dit ras.

Bijzonderheden
De Landseer is goed bestand tegen wat minder goede weersomstandigheden en daarom hoeft hij ook niet altijd binnen bij de warme kachel te liggen.